Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Відбулися громадські слухання щодо перегляду тарифів КП «Водоканал» та КП «Наш Дім»

Дата: 21.03.2018 12:09
Кількість переглядів: 595

     20 березня 2018 року у великому демонстраційному залі міського Центру культури та дозвілля (кінотеатр «Юність») під головуванням заступника міського голови Віталія Марченка відбулись громадські слухання щодо перегляду тарифів на комунальні послуги КП «Водоканал» та КП «Наш Дім».

     На засіданні були присутні міський голова Олексій Юрченко, начальники відділів, секторів та спеціалісти Тальнівської міської ради, керівники і спеціалісти комунальних підприємств, депутати міської ради та  жителі міста, котрі виявили зацікавленість в обговоренні даних питань.

     Відповідно до порядку денного щодо питання перегляду тарифів КП  «Водоканал» виступив керівник підприємства Ігор Сімборський. У своїй доповіді він зауважив, що підняття тарифів на водопостачання та водовідведення є нагальною необхідністю, так  як з часу останнього перегляду тарифів у 2013 році значно зросли ціни на електроенергію, паливно-мастильні матеріали, підвищилась мінімальна заробітна плата, зросли витрати на податки та збори. « Тарифи не переглядались 5 років, тому на  даний час КП «Водоканал» є збитковим, за останні роки накопичилась значна сума боргу, який на початку 2018 року частково погашений за рахунок коштів місцевого бюджету.  Окупність тарифів для населення зараз сягає 65 %, а коштів, які надходять від реалізації послуг, не вистачає навіть на  оплату основних показників. На сьогодні при доведенні тарифів до  економічно обґрунтованих  рентабельність підприємства  сягатиме  лише 2 %.» Керівником підприємства було оголошено нові тарифи на централізоване водопостачання, які покриватимуть всі витрати  собівартості наданих послуг: для населення тариф становитиме 17,33 грн. за 1 м. куб., для бюджетних установ – 18, 70 грн. за 1 м. куб., для інших споживачів – 20,39 грн. за 1 м. куб. Для порівняння наведено тарифи на централізоване водопостачання по Черкаській області (за 1 м. куб) : м. Городище – 18, 27 грн., м. Золотоноша – 17,04 грн., м. Умань – 15,36 грн., м. Катеринопіль – 34,50 грн., м. Драбів – 18, 29 грн.,  м. Маньківка – 17, 85 грн. Тарифи на водопостачання в даних містах були встановлені у 2017 році, і в зв’язку з підвищенням заробітної плати, вартості електроенергії та витратних матеріалів також будуть переглядатися в сторону підвищення.

    Після виступу директора  КП «Водоканал» жителі міста висловили свої зауваження, які стосувались в основному питання покращення якості води. У відповідь на це керівник підприємства зазначив, що якщо тарифи не піднімати, це призведе до ще більшого збільшення боргів та  занепаду підприємства, в свою чергу не буде коштів на ремонт водогонів, закупівлю приладдя для очищення води (для прикладу, один озалізнювач води для однієї свердловини, яких лише в нашому місті 21,  коштує 7,5 тис. доларів).

   Далі з доповіддю щодо перегляду тарифів виступив керівник КП «Наш Дім» Андрій Щербатюк : « Тарифи підприємства не переглядались з 2009 року. На даний час штат підприємства складає 3 особи, на обслуговуванні яких знаходиться 18 будинків. Підприємство постійно було дотаційним,при збільшенні цін на матеріали та підвищенні заробітної плати опинилось на грані банкрутства». Міський голова Олексій Юрченко додав, що міською радою було прийняте рішення зберегти підприємство задля співпраці з жителями будинків, які на даний час не знаходяться в ОСББ. «На рахунок КП «Наш Дім» є багато планів. Це в першу чергу впровадження додаткових робіт, зокрема нагляду за посадками, вирубування сухостою та використання його для опалення шкіл та садочків,  контроль та належне використання необлікованих земель та багато іншого» - звернувся до всіх присутніх Олексій Юрченко.

    В кінці виступів та обговорень підняття тарифів підприємств до присутніх громадян звернулась заступник начальника Тальнівського районного управління соцзахисту Світлана Гудзенко, яка зазначила, що підняття тарифів значно не вплине на громадян, які користуються субсидією, адже з підняттям тарифів розмір відшкодування на оплату послуг зросте, а обов’язкова плата для кожного залишиться на тому ж рівні.

    Питання  перегляду тарифів на послуги підприємств  будуть розглянуті на засіданні позачергового виконкому, який і прийме остаточне рішення з цього питання.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора