Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Олесь Гончар – захисник духовних скарбів

Дата: 05.04.2018 16:26
Кількість переглядів: 406

     У Тальнівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів № 3 відбулися літературні читання з нагоди 100-річчя від дня народження письменника, громадського діяча, першого Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, академіка НАН України, Героя України Олеся Гончара.

    «Олесь Гончар – воістино національний письменник. Він умів в океані рідної мови знаходити слова, які несуть у собі код нації, був поборником суверенної України, захисником рідної мови і культури, людиною, яка повернула нас до історичного коріння і свято шанувала своє…», - наголошували ведучі Ельвіна Едуардівна Світлична та Погорецька Лілія, учениця 8 класу.

    Учасники свята розповідали про Гончареве соборне слово, віщий голос тронки в українському степу, про його безмежну любов до Батьківщини. Впродовж заходу діти переглянули документальний фільм про Олеся Терентійовича «Люди і долі» та буктрейлер до роману «Собор». Учні 7 класу декламували вірші письменника «Думи про Батьківщину» - Шляхтич Марія, «Україні» - Попова Лілія, «Знамено полку» - Павленко Валерія, «Спека в горах» - Мацюк Влад, «Хто мене вправі судити…» - Підгрушній Олександр, прослухали уривок із роману «Собор» у виконанні Гоменюк Лілії.

    Яскравою родзинкою літературних читань були пісенні номери у виконанні творчого колективу учнів 5 класу Саліхової Соломії, Кравченко Юлії, Мойсеєвої Дар’ї, Петренко Руслани, Чамлай Альбіни, Хлипало Юлії та учениці 7 класу Коханівської Альони.

    «Олесь Гончар ще належно не прочитаний. Перечитуючи його твори, ми щоразу відкриваємо щось нове. Скільки в них мудрих філософських узагальнень і підтексту. Він вірив у перемогу сили добра, у відродження духовності свого народу, в його непереможене прагнення до свободи. Його ім’я житиме в подальших поколіннях як символ любові до України, її народу, історії, мови, як заклик до соборності й високої духовності» - підсумував захід Валерій Олексійович Качан.

     Усі учасники заходу нагороджені подяками.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора