Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Афганістан – пам'ять і вічний смуток

Дата: 13.02.2019 14:29
Кількість переглядів: 360

15 лютого 2019 року минає 30 років з Дня виведення військ з Афганістану.  До цієї дати  центральна бібліотека організувала книжкову виставку «Крізь пекло афганської війни», а 12 лютого провела патріотичну годину «Афганістан – пам'ять і вічний смуток».

   Правда про Афганську війну? Яка вона? Досить різна, нерідко болюча і - гірка. І коли ти її почуєш з уст тих, хто сам пройшов цей тернистий шлях, лише тоді зрозумієш, яка вона. Присутні на заході воїни-афганці: Олексій Неділько, Юрій Пантелей, Валентин Нишпора, які пройшли крізь пекло афганської війни, дивлячись в очі смерті, розповіли учням багато чого цікавого та водночас болючого. Також захід відвідали учні Тальнівського НВК №1 - гімназія з вчителем  Людмилою Сомик та начальник відділу культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації Тальнівської міської ради Ганна Михайлова.

   Страшно, що слово „війна” – жіночого роду. Ще важче усвідомлювати, що в цій війні брали участь і жінки. Їх називали „ афганські мадонни”. Вони розділили гірку долю з молодими солдатами. Материнський подвиг Мирослави Мельниченко давно став легендою. Коли її єдиного сина, її кровиночку  відправили служити в Афганістан, вона не задумуючись за покликом серця поїхала в саме пекло афганської війни.   Була поряд із сином, допомагала іншим солдатам. Завдяки материнській  молитві та любові  і  вижив у афганському пеклі  Валерій Мельниченко.  Спогадами про афганську війну поділилась і учасниця бойових дій в Афганістані Світлана Єгорова з м.Умані.

  Ведучі  заходу, директор  Оксана Кобко та завідувач відділом обслуговування користувачів Ніна Токар, розповіли про тальнівчан, які полягли на афганській землі: Віталій Чорний із Заліського, Василь  Штурхаль із Романівни, Григорій Романенко з Тального, Василь Костенко з Гуляйки, Олександр Лисюченко з Тального, Сергій Самойлов з Левади. Присутні схилили голови у скорботній хвилині мовчання.  

   З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років Аф­ганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам'яті приклади мужності і вірності військовому обов'язку синів своєї Батьків­щини, які з честю виконали свій військовий обов'язок, стали гідним прикладом людської мужності та героїзму.

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора