Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Відбулося проведення індексації пенсій

Дата: 28.02.2019 20:36
Кількість переглядів: 310

Кабінет Міністрів України затвердив постанову про проведення індексації у березні 2019 року.

 Для індексації пенсій буде впроваджена нова формула, передбачена пенсійною реформою на виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій», ухваленого Верховною Радою ще в жовтні 2017 року.

Якщо раніше пенсії індексувалися тільки непрацюючим пенсіонерам, то тепер перерахують усім тим, кому вони призначені згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

А тепер зупинимося на самій сутності змін. Під час індексування враховуватимуть три показники: оновлену заробітну плату, рівень інфляції (50%) та зростання середніх заробітних плат за 2018 рік, з яких було сплачено єдиний соціальний внесок, порівняно з 2017 роком (50%).

Індексація відбудеться на базі так званої оновленої заробітної плати в розмірі 3764,40 грн. (це середній заробіток по країні за період з 2014-2016 років). Зараз зарплатна база для розрахунку розміру пенсії практично в усіх пенсіонерів становить 3764,40 грн. І саме її (а не частину розміру пенсійної виплати, як раніше) буде проіндексовано 1 березня 2019 року. Тобто 3764,40 грн. помножать на відповідний коефіцієнт, в розмірі 1,17. Він становитиме суму таких показників: 50% інфляції за 2018 рік і 50% приросту зарплати, з якої сплачувався єдиний соціальний внесок.

Звертаємо увагу, що сума підвищення пенсії внаслідок індексації буде залежати від індивідуальних коефіцієнтів страхового стажу та заробітної плати кожної конкретної людини. Адже проіндексовану зарплатну базу множитимуть саме на ці коефіцієнти. І чим більшими були стаж людини та її заробіток, тим вище стане розмір пенсійної виплати після індексації.

Постановою, передбачено, що у разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Також, установлено одноразову доплату до пенсії особам, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня 2019 р. та збільшеного на коефіцієнт 1,61. Розмір доплати становитиме 1497,00*1,61 = 2410,17 грн. Виплата одноразової доплати до пенсії проводиться рівними частинами у березні та квітні 2019 року: в березні 2019 – 1205,09 грн., в квітні 2019 – 1205,08 грн.

Одноразова доплата до пенсії проводиться для осіб, у яких:

  • загальний розмір пенсії з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) після проведеного розрахунку не перевищує 1669,20 грн.:
  • наявність у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу та у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу (для осіб, яким пенсія призначена до набрання чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи»);
  • по пенсіях, призначених в разі втрати годувальника доплата встановлюється до загального розміру.

 

Сума одноразової  доплати до пенсії, не включається до середньомісячного сукупного доходу сім’ї при розрахунку розміру житлової субсидії та при визначенні права на надання пільг окремим категоріям громадян згідно з Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2015 р. № 389.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора