Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Василь Сідько: «Підняли тариф на централізоване водопостачання та водовідведення, аби не довести КП «Водоканал» до банкрутства»

Дата: 06.05.2020 18:18
Кількість переглядів: 265

 

Вчора на позачерговому засіданні виконавчого комітету Тальнівської міської ради було прийняте рішення про підняття тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Це вимушений крок, аби не довести підприємство до банкрутства. Ситуацію щодо необхідності затвердження нових тарифів, які діятимуть з 1 червня, прояснив в.о.міського голови Василь Сідько.

Чим викликана необхідність підняття тарифів на централізоване водопостачання і централізоване водовідведення?

Про гостру необхідність підняття тарифів керівництво КП «Водоканал» висловило ще влітку 2019 року. Вже тоді підприємство потерпало від скрутного фінансового становища, а «латати діри» доводилось за рахунок бюджету Тальнівської міської об’єднаної територіальної громади, забираючи кошти з благоустрою, ремонту доріг, озеленення тощо.

Тому на засіданні виконкому 10 липня 2019 р. було прийняте рішення про затвердження тарифів на дані послуги, яке рішенням міської ради було скасоване 30 липня того ж року із-за неможливості їх підняття на законодавчому рівні.

У березні цього року КП «Водоканал» звернулось до виконавчого комітету Тальнівської міської ради з клопотанням щодо затвердження нових економічно обгрунтованих тарифів.

Наскільки економічно обгрунтований тариф на сьогодні?

Хочу сказати, що керівництво підприємства грунтовно підійшло до розрахунку розміру тарифів: чітко і виважено робився аналіз всіх складових тарифів на водопостачання і водовідведення (заробітна плата, електроенергія, податки і збори, матеріали, необхідні для обслуговування водоканалізаційної та водопровідної мережі), розмір яких за 2 останні роки збільшився, та при цьому, звичайно ж, аналізували ефективність діяльності водоканалізаційного господарства в цілому.

Робота КП «Водоканал» зараз під пильним поглядом виконавчого комітету, планово-облікових працівників підприємства та громадськості. Збиткова діяльність підприємства – це на сьогодні загальна проблема майже всіх жителів міста, яку маємо вирішити для якісного надання послуг.

Чи знаходите Ви підтримку серед членів виконкому, які були думки й бачення, як доводилось переконувати задля прийняття кінцевого рішення?

«Гарячі» дебати точилися серед членів виконкому на засіданні виконкому 30 квітня, тоді не вистачило голосів, аби вийти з ситуації і вивести підприємство на стан самозабезпечення і контрольованої роботи, аби не заглядати нікому в кишені. Можливо, тоді не вистачало загального розуміння про критичність ситуації і важливості піти на такий крок.

Як житель громади, бачачи і аналізуючи рівень доходів населення, я розумію, що піднятий тариф стане відчутним для споживачів, але як в.о.міського голови – знаю, що у разі незатвердження тарифів, підприємство тільки нарощувало б борги, і, в кінцевому підсумку, лягло на утримання міського бюджету.

Крім того, повинен сказати, що на сьогодні ми маємо невиконання бюджету у розмірі 1,7 млн.грн. Тягарем для бюджету мають стати також зменшення ставок податків для підприємців I та II груп (питання розгляду яких виноситься на чергову сесію) із-за вимушеного для всіх карантину в зв’язку з епідемією коронавірусу.

Та все ж я вдячний членам виконкому, що затвердили нові тарифи, які вводяться в дію з 01 червня 2020, хоча тариф планували підняти з 1 травня. За один місяць незастосування нових тарифів КП «Водоканал», на жаль, за підрахунками, понесе втрати порядка 200 тис.грн., які необхідно компенсувати з міського бюджету.

Які нагальні проблеми підприємства Ви бачите сьогодні, що в першу чергу потрібно робити, аби підтримувався баланс ефективності системи водопостачання міста та підтримки платоспроможності споживачів послуг?

По-перше, всім нам потрібно бути добросовісними споживачами, чесно сплачувати за всю використану воду і водовідведення.

По-друге, підприємство має налагодити роботу таким чином, щоб  максимально обліковувати все споживання, використовуючи при цьому боротьбу з несанкціонованими врізками, магнітами тощо. Адже чим більша кількість споживачів буде сплачувати за одну і ту ж саму кількість води, тим собівартість її буде нижча, і чим більша кількість кубів буде облікована, тим собівартість наданої послуги теж буде нижчою. Крім того, звичайно ж, обов’язково мають проводитись прочищення каналізаційних труб від засмічень та виконуватись цілий ряд робіт, які, безумовно, вплинуть на роботу підприємства і якість послуг, які надаються.

Підприємство розробило інвестиційну програму «Розвиток системи водопостачання»  КП «Водоканал» Тальнівської міської ради  на 2020 рік. Загальний обсяг інвестицій, за програмою, складає 109,218 тис.грн., які підприємство планує спрямувати на заміну 5 глибинних насосів.

На закінчення прошу всіх із розумінням поставитися до даної ситуації. Та сподіваюсь на подальшу підтримку громади.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора