A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Законність отримання допомоги по безробіттю фахівці Тальнівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості контролюють постійно

Дата: 30.08.2021 15:20
Кількість переглядів: 139

Фото без описуТальнівська районна філія  звертає увагу на необхідність добросовісного використання прав і обов’язків, пов’язаних з набуттям статусу безробітного. 

Оскільки, фіксуються непоодинокі випадки, коли особи реєструються в службі зайнятості як безробітні, але паралельно отримують дохід.

У заяві про надання статусу безробітного всім, хто його отримує, слід підтвердити ознайомлення з правами та обов’язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання недостовірних даних та документів, які подаються до служби зайнятості, та на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення, а також надання соціальних послуг, визначених Законами України «Про зайнятість населення» (далі – Закон № 5067) та «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (далі – Закон № 1533).

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 44 та ст. 45 ЗУ "Про зайнятість населення" безробітні зобов’язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідальність за достовірність поданих до центру зайнятості даних і документів покладається на безробітного (ч. 3 ст. 44 цього ж закону). 

Безробітній особі доведеться повернути незаконно отримані кошти, якщо вона перебуває на обліку у службі зайнятості як зареєстрована безробітна та:

- одночасно нелегально працює, в тому числі виконує роботу, надає послуги за цивільно-правовими угодами;

- подала недостовірні дані та документи, на підставі яких прийнято рішення про надання статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття;

- зареєстрована як фізична особа-підприємець та займається підприємницькою діяльністю;

- Вам призначено пенсію, зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років (або ж подали заяву до ПФУ про призначення пенсії);

- отримує соціальну виплату на догляд за дитиною-інвалідом, інвалідом I групи;

- отримує соціальну виплату на догляд за особою похилого віку, яка за медичним висновком потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку;

- отримує соціальну виплату як батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам;

- отримує соціальну виплату на догляд особам, які доглядають за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу.

Ці неправомірні дії виявляються шляхом обміну інформацією між службою зайнятості, Державною податковою службою України та Пенсійним фондом України, а також органами Держпраці, які здійснюють контрольні заходи щодо легалізації трудових відносин. Крім того, за даними верифікації з Міністерства фінансів України служба зайнятості отримує інформацію про соціальні виплати, пенсії.
При відмові відшкодувати кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк, стягнення коштів здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.

Нагадуємо, що метою Служби зайнятості є сприяння легальному трудовому найму: як тільки клієнти отримують можливість офіційно працевлаштуватись, то відразу повинні повідомити  про це Службу зайнятості.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора