Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Від чого залежить розмір виплат допомоги по безробіттю? За яких умов можлива повторна реєстрація в службі зайнятості?

Дата: 29.10.2021 14:57
Кількість переглядів: 172

Від чого залежить розмір виплат допомоги по безробіттю?

          Розмір допомоги по безробіттю залежить від страхового стажу, підстави припинення трудових відносин та розміру заробітної плати, отримуваної громадянином перед звільненням. Умови, тривалість та розмір виплат визначені ст. 22 та 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (зі змінами).

         Якщо страховий стаж протягом 12 місяців, що передують реєстрації особи як безробітної, становить шість або більше місяців, розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу:

- до 2 років, передбачена допомога в розмірі 50% від середньої заробітної плати;

- від 2 до 6 років — 55%;

- від 6 до 10 років — 60%;

- понад 10 років — 70%.

          Звертаємо увагу, що застраховані особи, які протягом 12 місяців, що передують реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування  мають страховий стаж менше шести місяців мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі, який встановлюється Правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття ( на період карантину мінімальний розмір допомоги становить 1000 грн.).

            Допомога по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом.

 

За яких умов можлива повторна реєстрація в службі зайнятості?

      Особа має право перереєструватися у тому ж або іншому центрі зайнятості як безробітна у разі, коли після припинення реєстрації залишилася безробітною та належить до категорії осіб, які зазначені у ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення».

      У разі повторної реєстрації безробітного в межах 2-річного періоду виплачується допомога по безробіттю, що дорівнює залишку днів від загальної тривалості допомоги по безробіттю. У разі, якщо особою використано право на допомогу по безробіттю в межах 2-річного періоду, на наступний 2-річний період особа набуде право на допомогу по безробіттю за умови повторної реєстрації як безробітної після працевлаштування та набуття страхового стажу.

       Таким чином, згідно з законодавством, кожен, хто залишився без роботи, має право на отримання державної компенсації у вигляді допомоги по безробіттю. Для того, щоб скористатися правом на отримання допомоги, необхідно зареєструватися в центрі зайнятості та отримати статус безробітного. Цей статус передбачає відповідні права, обов'язки та гарантії. У період карантину допомога надається та виплачується з першого дня отримання статусу.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора