Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

10 грудня – Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги

Дата: 10.12.2021 12:29
Кількість переглядів: 380

Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги проходить щорічно 10 грудня та приурочений до Дня прав людини, який відзначається в пам’ять про проголошення у 1948 році Загальної декларації прав людини.

       Загальна Декларація Прав Людини – це декларація, прийнята Генеральною Асамблеєю Організацією Об’єднаних Націй 10 грудня 1948 року в Паризькому палаці Шайо. Цей міжнародний документ є основоположним вираженням невід’ємних прав,  якими наділені всі люди на землі.

       Забезпечення права особи на правову допомогу покладається на Україну через ратифіковані міжнародно-правові договори.

       Конституційне право кожного на правову допомогу є однією з юридичних гарантій реалізації, захисту та охорони прав і свобод людини і громадянина, в чому й полягає його соціальна значущість. Це право в жодному випадку не може бути обмежено (ст. 64 Конституції України), воно є нормою прямої дії, а у випадках, коли це право не передбачене іншими нормативно-правовими актами, воно гарантоване Конституцією України, яка має найвищу юридичну силу.

         Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених чинним законодавством. Адже гідність та права людини є головним пріоритетом системи безоплатної правової допомоги, який, у поєднанні з принципами відкритості, прозорості, взаємної довіри та командної роботи – запорука успішності розвитку правової держави.

На даний час питання надання безоплатної правової допомоги врегульовано Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (далі - Закон), який набрав чинності 09 липня 2011 року.

Законом передбачено надання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги.

       Отримати безоплатну первинну правову допомогу мають право усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, в тому числі іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту, і яка включає такі види правових послуг, як:

  •  надання правової інформації, консультацій і роз'яснень з правових питань;
  •  складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  •  надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає такі види правових послуг, як:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають лише  певні, визначені Законом, соціально вразливі категорії осіб.

       Отримати юридичну консультацію або роз'яснення з правових питань можна також зателефонувавши на Єдиний телефонний номер системи БПД  0800-213-103 (дзвінки в межах України безкоштовні); у месенджері Фейсбук –сторінки  системи БПД; за допомогою чат-боту «Безоплатна правова допомога» у Телеграм.

Правові консультації можна також переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid, прочитати у Телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога».

 Фото без опису      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора