Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Безробітні малозабезпечені зможуть отримати фінансову допомогу для започаткування власного бізнесу

Дата: 10.01.2022 12:56
Кількість переглядів: 141

                  Фото без опису   З 1 січня 2022 року безробітні малозабезпечені зможуть отримати фінансову допомогу для започаткування власного бізнесу. Допомога надаватиметься в рамках нової бюджетної програми сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей, розробленої Міністерством соціальної політики України (Постанова КМУ від 21.04.2021 № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей»).

         Безвідсоткова поворотна фінансова допомога (надається одноразово у безготівковій формі) не може перевищувати 15 розмірів мінімальної заробітної плати (на початок 2022 року – 97 500 грн.), зможе використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Фінансова допомога надається терміном на 3 роки.

        Для отримання фінансової допомоги, особі, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність потрібно звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем реєстрації особи, як безробітної. Також, необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості або обмежень, передбачених кримінально – процесуальним законодавством та бізнес-план майбутньої справи. Особа,  яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність розробляє бізнес-план самостійно або у процесі професійного навчання (організоване центром зайнятості відповідно до законодавства).

        Питання надання  фінансової допомоги або відмову у її наданні вирішується комісією з питань надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї, утвореної центром зайнятості.

        У разі прийняття рішення про надання фінансової допомоги, особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність протягом 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про прийняте комісією рішення, повинна створити юридичну особу чи зареєструватися як фізична особа ? підприємець.

         Для отримання фінансової допомоги на оплату витрат на закупівлю обладнання та матеріалів особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність , до центру зайнятості подаються рахунок – фактура ( рахунок, квитанція, накладна) та договір, укладений між особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність та постачальником. 

        Сума фінансової допомоги, що повертається особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, зменшується на суму сплачених нею протягом трьох років (або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі  у випадку розірвання договору) із дня її отримання податків, зборів (обов’язкових платежів) і ЄСВ (за винятком суми ЄСВ, сплаченої за рахунок фінансової допомоги).

       Фінансова допомога не повертається, якщо особою, яка  виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

  • за трирічний період з дати її отримання сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) і ЄСВ (за винятком ЄСВ, сплаченого за рахунок фінансової допомоги) в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги;
  • у перший рік з дати її отримання працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб строком не менше ніж на два роки;

       Зверніть увагу: сума фінансової допомоги не враховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) при обчисленні середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для призначення усіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї (домогосподарства).

        За більш детальною інформацією звертайтесь до фахівців Тальнівської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості за тел.. (04731) 3-04-79, 3-04-82.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора