Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

МАЛИШ Віталій Васильович

Дата: 25.08.2023 15:33
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

МАЛИШ

Віталій Васильович

Дата, місце народження: 2 червня 1991 року, с. Павлівка Перша Тальнівського району Черкаської області

Звання: солдат

Посада: снайпер 51-ї окремої механізованої бригади

Дата, місце загибелі:  29 серпня 2014 року,  м. Іловайськ Донецької області

Місце поховання: с. Павлівка Перша

 

МАЛИШ Віталій Васильович

народився 2 червня 1991 року в с. Павлівка Перша Тальнівського району Черкаської області. У 2009 році закінчив Тальянківський агротехнічний коледж. Відслужив строкову службу.

19 березня 2014 року був мобілізований до Збройних Сил України снайпером 51-ї окремої механізованої бригади.

Останній раз виходив на зв'язок 27 серпня 2014 року. Тривалий час вважався безвісти зниклим. 29 серпня 2014 року бачили, як він сідав у БМП-2, щоб вийти через сумнозвісний «зелений коридор» під Іловайськом. Після обстрілу найманців і росіян, його ніхто не бачив.

На ньому був жетон земляка, Воскреси Юрія Миколайовича із Кобринової Греблі. 04 вересня 2014 року його мати - Гапочкіна Ганна Василівна написала заяву у Тальнівсько-Катеринопільський ОМВК про зникнення сина. Мати і сільська рада зверталися за допомогою у пошуку до керівництва бригади, в організацію «Народна пам'ять» (Ярослав Жилкін), до генерала Володимира Рубана.

На початку жовтня 2014 р. мама здала тест на ДНК. Дякуючи цьому, у лютому 2015 року було встановлено, що 14-го вересня 2014 року тіло Віталія Малиша було знайдено пошуковою групою Місії «Евакуація-200» («Чорний тюльпан») у полі в урочищі Червона Поляна, неподалік від с. Чумаки, й привезене у Запоріжжя. Малиш Віталій Васильович загинув 29 серпня 2014 року під час виходу з Іловайського котла так званим Зеленим коридором.

У Віталія залишилась мама Ганна Василівна та брати Василь і Сергій із сім’ями. 

Поховали бійця 28 березня 2015 року в с. Павлівка Перша.

Указом Президента України № 132/2016 від 8 квітня 2016 року Віталій Малиш нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) та медаллю обласної влади «За заслуги перед Черкащиною» (посмертно). Також відзначений декількома не урядовими нагородами.

На знак вшанування Віталія Малиша встановлено меморіальну дошку на пам'ятнику Героям Небесної Сотні у Тальному та меморіальну дошку в стінах Павлівського Першого НВК І-ІІ ступенів, пам’ятний знак у центрі Павлівки Першої.

Портрет на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 3, ряд 3, місце 40.

Згідно з рішенням сесії Тальнівської районної ради йому присвоєно звання «Почесний громадянин Тальнівщини» (посмертно).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора