Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Важливо про щеплення, транспортування та зберігання вакцин: інформує директор КНП «Тальнівський ЦПМСД» Ігор Карпенко

Дата: 04.01.2024 12:45
Кількість переглядів: 39

Вакцинація рятує життя. Цією істиною важко когось здивувати. Втім, незважаючи наФото без опису просвітницьку роботу медиків та різних інституцій, скептиків у вакцинації вистачає.

Дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха… Хвороби, про які ми чуємо з дитинства. Мабуть, всі дорослі  добре пам'ятають, коли приходили в лікарню і отримував щеплення від цих недуг. Ще років 20 тому ні в кого не було  на думці відмовлятись від вакцинації. Звісно, якщо на те не було протипоказань. Проходить час – з'являються нові підходи, думки та побоювання. Втім варто розуміти, що питання вакцинації – питання національної безпеки. Тож нижче розкриваємо головні аспекти, пов’язані з проведення щеплень. Також вважаємо за потрібне поінформувати про особливості здійснення вакцинації у Тальнівській територіальній громаді.

Чому потрібно вакцинуватися?

1.Захист від заразних захворювань. Вакцинація допомагає запобігти розповсюдженню серйозних інфекційних хвороб, таких як кір, дифтерія, поліомієліт і гепатит. Це особливо важливо для вразливих груп населення, таких як діти, літні люди та імунодепресивні особи.

2. Захист колективного здоров'я. Вакцинація не тільки захищає від захворювань, але й сприяє формуванню колективного імунітету. Це означає, що коли більшість населення отримує вакцинацію, інфекційні хвороби мають обмежену можливість поширюватися, що допомагає знизити ризик зараження для населення всієї громади.

3. Зниження лікарняних відвідувань. Вакцинація може допомогти знизити число випадків гострих захворювань і, отже, зменшити розгортання медичних ресурсів. Це сприяє збереженню часу, енергії та коштів як для пацієнтів, так і для медичних працівників.

4. Захист вагітних жінок та новонароджених. Деякі вакцини, наприклад, вакцина проти кору, свинячого грипу можуть допомогти захистити вагітних жінок та їх немовлят від серйозних ускладнень інфекцій.

5. Попередження резистентності до антибіотиків. Вакцинація є ефективним шляхом запобігання захворюванням, що є загрозою для доступності та ефективності антибіотиків.

 

При проведенні вакцинації дуже важливо дотримуватись умов зберігання та транспортування вакцин.

Неправильне зберігання вакцин може призвести до зниження їх ефективності або навіть зруйнувати їх. Вакцини постійно піддаються ураженню впливу температури, світла, вологості та інших факторів, тому правильне зберігання є критично важливим.

 

Як відбувається транспортування та зберігання вакцин в КНП «Тальнівський ЦПМСД»?

1. Вакцини отримуються в м. Тальне, куди доставляються спеціальними організаціями з дотриманням всіх вимог;

2. Вакцина завантажується в спеціальну сумку-холодильник, в якій знаходиться логер (пристрій, що фіксує зміни температури);

3. Після доставки вакцини данні з логера завантажуються в комп'ютер, де на графіку видно коливання температури;

4. Якщо не було коливань температури за визначенні межі, вакцина завантажується в спеціальний холодильник, в якому також знаходиться логер, що постійно фіксує температуру;

5. Кожного дня знімаються показники для запобігання перегріву чи переохолодження вакцин;

6. При невідповідності температури на будь-якому етапі вакцина утилізується;

7. Всі вакцини європейських виробників.

Тальнівський Центр первинної медико-санітарної допомоги  робить все для того, щоб наші пацієнти були впевнені у якості вакцин, з якими ми працюємо. 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора