Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Тальнівський музей історії продовжує цикл зустрічей «Тальнівщини славетні імена»

Дата: 19.01.2024 15:42
Кількість переглядів: 44

Фото без описуВ Тальнівському музеї історії відбувся круглий стіл «Бог дає талант людині» до 160-річчя від дня народження народного художника України, живописця, іконописця, графіка, уродженця с. Вишнопіль Івана Сидоровича Їжакевича.

 

Іван Сидорович Їжакевич– це видатний український живописець, іконописець, графік, заслужений діяч мистецтв, народний художник УРСР, наш земляк, уродженець села Вишнопіль. З його ім’ям пов’язана  ціла епоха в українському мистецтві: понад 20 тисяч робіт, ікони для понад 20 храмів, 200 робіт Шевченкіани, 29 років співпраці  з наймасовішим журналом «Нива». 

Якби про народного художника України Івана Їжакевича зняли фільм, то це була б вражаюча біографічна драма зі щасливими, сумними і, часом, зовсім несподіваними поворотами сюжету про людину, якій судилося своїм талантом і невтомною працею лишити визначний слід в історії української культури. Пам’ять про нього і нині живе в назвах вулиць і закладів, з якими була пов’язана його доля, та найголовніше – в його роботах, що досі є окрасою храмів або ж зберігаються у численних музейних та приватних колекціях.

Запрошені гості-поціновувачі культурних заходів у музеї -працівники відділу культури, туризму та з питань діяльності ЗМІ ТМР,  відділу  освіти, молоді та спорту ТМР  та вчителі навчальних  закладів  громади змогли долучитися до перегляду тематичної виставки творчості Івана Їжакевича, слухали біографію цієї талановитої людини, курйозні ситуації в його житті.

Розповідав про митця модератор зустрічі - член Національної спілки краєзнавців, старший  науковий співробітник Тальнівського музею історії Олег ШАТАЙЛО.

А після – присутні ділилися враженнями від побаченого та почутого.

Радіємо, що гості активно долучалися до обговорення, розповідали про те, чим найбільше їх вразила тематична зустріч.

Приємному спілкуванню сприяла і атмосфера закладу створена працівниками Тальнівського музею історії.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора