A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

   Сказ – захворювання невиліковне !

Дата: 06.03.2024 10:58
Кількість переглядів: 30

Нещодавно в с. Веселий Кут Тальнівської міської територіальної громади Звенигородського району вФото без опису одному із дворів захворів кіт, поводив себе агресивно, відмовлявся від прийому корму та води, наніс покуси власниці та кішці, яка перебувала в цьому ж дворі. Тварину було негайно ізольовано для проведення ветеринарного нагляду, через декілька днів вона загинула. Лабораторним дослідженням встановлено діагноз «сказ».

            Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Тальнівської міської ради в с. Веселий Кут та прилеглих до нього угіддях введено карантинні обмеження. Розроблено та доведено до виконавців план заходів з локалізації та ліквідації осередку сказу.

Збільшення випадків захворювання тварин на сказ є наслідком процесу наближення диких хижаків, які є основним джерелом і поширювачем інфекції, до населених пунктів, що сприяє їх контакту як з домашніми, так і з бродячими собаками та бездомними котами.

Клінічні ознаки хвороби можуть проявитися протягом року після зараження, коли вірус потрапляє в рану через пошкоджену шкіру. Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, відсутність відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, місцях випасу й утримання худоби, накидаються на людей та тварин. У собак частіше спостерігається паралітична форма сказу. Одна із характерних її ознак – утруднене ковтання і слинотеча. Пізніше настають паралічі нижньої щелепи, кінцівок, тулуба, через 2 – 4 дні тварина гине. У котів перші ознаки захворювання настають раптово і характеризуються неспокійною поведінкою, збудженням, агресивністю, тварини наносять покуси людям, іншим тваринам. 

            Профілактичні щеплення тварин проти сказу та своєчасна кваліфікована медична допомога являються основою профілактики захворювання відповідно тварин та людей на сказ - надзвичайно небезпечного інфекційного захворювання, яке супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи, не піддається лікуванню і завжди закінчується летально.

На протязі минулого року за медичною допомогою з приводу покусів тваринами  до КНП «Тальнівська багатопрофільна лікарня» звернулися 39 осіб, з них 14 - отримали антирабічні щеплення, в минулому році - відповідно 13 та 8.

Слід пам’ятати, - у випадку нанесення людині покусу твариною, а також при підозрі у захворюванні тварини на сказ, необхідно негайно повідомити ветеринарного спеціаліста, що обслуговує ваше господарство чи населений пункт, та ізолювати таку тварину. Місце укусу слід промити мильним розчином під проточною водою і обов’язково негайно звернутися  до лікаря-травматолога.

Тварини, які нанесли покуси людям чи іншим тваринам, відразу ж повинні бути доставлені їх власниками з дотриманням правил безпеки у найближчу державну установу ветеринарної медицини для огляду та карантинування. В окремих випадках при наявності огородженого двору або приміщення, з дозволу спеціаліста вище зазначеної установи, тварина може бути залишена під розписку у власника за умови, що він зобов’язується утримувати її на прив’язі чи в ізольованому приміщенні протягом десяти днів і дозволятиме спеціалістові здійснювати за нею ветеринарний нагляд.

Вбивати тварину, що нанесла покуси, категорично забороняється, так як в результаті ускладнюється встановлення діагнозу, а якщо ще й травмується та пошкоджується головний мозок – унеможливлюється. Коли ж тварина знаходиться під наглядом і після загибелі її труп вчасно, на протязі двох годин, доставлений у лабораторію для проведення дослідження, - діагноз ставиться за клінічними ознаками та результатами мікроскопії головного мозку всього 1-2 дні. 

Щоб врятувати життя, дуже важливо своєчасно встановити діагноз та провести антирабічні щеплення людям і тваринам, які контактували із хворими на сказ тваринами.  

Вкотре наголошую, власники собак та котів зобов’язані щороку доставляти тварин у визначені терміни та місце для обов’язкового профілактичного щеплення  проти сказу.

Відмовляючись від проведення щеплень проти сказу своїм улюбленцям, памятайте - нещеплені тварини несуть загрозу Вашому життю та життю Ваших рідних.

 

Начальник Звенигородського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Черкаській області                                                                                             Наталія ГАЛИЦЬКА

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора