Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Чарівний світ рідного слова

Дата: 20.03.2018 19:29
Кількість переглядів: 696

Нації вмирають не від інфаркту,

 спочатку в них відбирають мову.

 

Ліна Костенко

 

Я ніколи не жила для себе,

 я жила для України.

 

Емма Андієвська

 

    19 березня, з різницею в один рік, народилися дві Великі Українки, які прославляють нашу державу на весь світ, - Ліна Костенко та Емма Андієвська. І якщо Ліна Костенко ще у 1987 році удостоєна Державної премії імені Тараса Шевченка, то Еммі Андієвській, не дивлячись на її беззаперечний авторитет, величезний вплив на розвиток української та світової літератури,  лише у березні 2018 року у віці 87 років присуджено найвищу літературну нагороду України. Нарешті сталося те, на що письменниця заслуговувала багато років.

    Обидві постаті є символами України, її моральними авторитетами. Але якщо Ліну Костенко добре знають і шанують, то Емма Андієвська заслуговує на значно більшу увагу, адже її талант різноплановий – поет, прозаїк, художник (близько 17 тисяч оригінальних картин).

    До поезії Емми Андієвської потрібно звикнути і зрозуміти її. Вона своєрідна, тому що автор дивиться на світ іншими очима, ніж більшість. У  читача обов’язково включаються звукові й зорові варіації, асоціації під час сприйняття явищ погоди, краєвидів, сонних видінь. Її поезія загадкова не лише у формі, але й має своєрідний зміст.

Слід відмітити, що творчість Емми Андієвської  оригінальна, своєрідна, не схожа на прийняті, звичні стандарти.

    Якоюсь загадковістю, таємничістю оповита і особистість нашої знаменитої землячки, яка все своє життя присвятила пропаганді української мови, літератури, а через творчість – всього українства, держави.

   Саме цього дня у Тальнівській ЗОШ № 3 проведено свято поезії, приурочене цим двом берегиням українського слова. Учасники переглянули відеофільми про життя та творчість письменників, прослухали поезії з уст Емми Андієвської. Найемоційніше сприймалася та частина свята, в ході якої учні декламували поезії Ліни Костенко, майстерно вони прозвучали у виконанні Анни Дядюшкіної, Дар’ї Козяр (3 клас), Ангеліни Оратівської, Єлизавети Попової (4 клас), Надії Костюшиної, Валерії Павленко, Лілії Гоменюк, Лілії Попової, Олександра Підгрушнього, Валентина Мойсеєва, Владислава Мацюка (7 клас), Лілії Погорецької (8 клас).

   Учителі-філологи школи декламували вірші Емми Андієвської, пояснювали особливості її стилю та світосприйняття.

   Усі учасники були нагороджені грамотами, їм висловлено подяки. Слід відзначити, що подібні заходи є традиційними, оскільки виховання молоді на прикладах видатних особистостей – найбільш ефективне.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора