Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

В боях за рідний край

Дата: 09.03.2019 10:00
Кількість переглядів: 412

   75 років минуло з того часу, коли на черкаську землю прийшов  довгоочікуваний мир, вистражданий, оплачений найвищою ціною - ціною  життя мільйонів співвітчизників, крові і сліз.

         Напружені кровопролитні бої на землях Черкащини – форсування Дніпра, визволення Черкас, Канева, Звенигородки, Умані, Корсунь-Шевченківська битва, Умансько-Батошанська операція – стали основними етапами по звільненню України від нацистських окупантів.

          Пам’ятної весняної днини – 9 березня 1944 року 75 років тому територія Тальнівщини була повністю звільнена від фашистських загарбників. Відзначаючи цю подію, центральна бібліотека підготувала і провела краєзнавчу годину «В боях за рідний край», на яку запросили учнівську молодь та народний аматорський колектив РБК хор ветеранів війни та праці  «Хлопці Ого-го» (керівник Анатолій Ноздровський).

         Ведучі заходу  завідувач відділом обслуговування Ніна Токар та провідний методист Ніна Діякевич підготували історичко-краєзнавчу розповідь про події, які розгортались на Тальнівщині в роки Другої світової війни від страшного червневого дня 1941 року до радісного дня визволення – 9 березня 1944 року.   Окупація Тальнівщини тривала 959 днів і ночей, або більше ніж два роки і сім місяців. Фашистами за цей час було розстріляно і закатовано 4986 осіб. Впродовж 1942 року 4870 юнаків і дівчат фашисти вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Збитки, нанесені народному господарству району, обчислювалися мільярдами карбованців. Ворог зустрівся з масовим героїзмом народу. Створювались підпільно-диверсійні групи, партизанські загони.       Завершення Корсунь-Шевченківської битви створило сприятливі умови для переходу Радянських військ  у новий великий наступ з метою повного визволення Правобережної України.  5-9 березня 1944 року військами Другого Українського фронту  Тальнівщина була повністю визволена від фашистських загарбників. 

     Під час боїв за Тальнівську землю смертю хоробрих полягло 1150 воїнів-синів України, Росії, Грузії, Молдови, Білорусії, Казахстану. Їх імена викарбовані на пам’ятниках і обелісках, і будуть вічно в пам’яті людській. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих земляків на фронтах Другої Світової війни та визволителів рідного краю. Хор  ветеранів війни та праці проникливо виконав патріотичні пісні місцевих авторів, які щемливо хвилювали серця молодих.

     Сьогодні  онуки та правнуки ветеранів Другої Світової  стали на захист кордонів  на сході України. На подвиги їх надихають приклади справжньої мужності та звитяги, нескореності духу та незламності воїнів минулої війни.    

      Нехай на нашій землі знов запанує мир!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора