Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Відкриття виставки "Писанка - символ України"

Дата: 19.04.2019 09:48
Кількість переглядів: 530

    18 квітня 2019 року в Тальнівському музеї історії відбулось урочисте відкриття виставки «Писанка – символ України».
  У прикрашеній вишитими рушниками залі виставка писанок, крашанок, дряпинок, мальованок і крапанок.
    Найдавніші звичаї нашого народу пов'язані з писанкою. Вона є атрибутом великого свята - Паски, та інших свят - Різдва, Сорок Святих та ін. Загалом писанки з давніх часів використовували як обереги, які допомагали в багатьох життєвих ситуаціях. Власне, цьому виду мистецтва - писанкарству – було і присвячене свято.
  Директор Тальнівського музею історії Світлана Проценко представила присутнім поважних гостей: депутата районної ради Володимира Синьогуба, тимчасово виконуючого обов’язки начальника відділу культури, туризму та з питань діяльності засобів масової інформації Тальнівської міської ради Віталія Шуляка, історика і краєзнавця Олега Шатайла, заступника директора з виховної роботи Тальянківського агротехнічного коледжу Наталію Руснак, заступника директора з виховної роботи Тальнівського будівельно-економічного коледжу Тетяну Даценко.
    На свято прийшли і вихованці старшої групи садочка «Берізка».
Зоряна Дуда та Дар’я Гончаренко відкрили свято піснею «На Великдень писанку розмалюю».
   В окремому залі для дітей були розваги з писанками та майстер-клас по декоруванню яєць у техніці декупажу, які провели працівниці музею Наталія Івченко і Оксана Шинковенко.
Екскурс в історію нашого народу, зокрема ремесел, якими займались наші пращури ще з давніх-давен, зробив краєзнавець, культуролог, етнограф, заслужений працівник культури України Вадим Мицик. Він розповів про історію писанкарства, третю мову нашого народу, образотворчу, яка втілена у розписі, вишивці та соломоплетінні.
   Багато та цікаво розповідав про різні способи і орнаменти української вишивки, символи українського народу, про знаки і символи, які використовували у розписі писанок.
Вадим Мицик у своїй розповіді згадав писанкарів нашого краю: заслуженого майстра народної творчості Ялину Ратушняк із с.Кобринового (більшість експонатів у музеї – саме її творіння), Явдоху Бадьору із с.Романівки та інших місцевих майстринь, які полюбляли цю справу.
   Тетяна Даценко пригадала, що у 2007 році на базі Міністерства АПК в навчально-методичному центрі відкрився Музей українського костюма та писанки. Студенти Тальнівського будівельно-економічного коледжу разом із викладачами гідно зібрали і представили Тальнівський костюм і писанки, за що Міністерство відзначило подякою.
    Наталія Руснак із гордістю та вдячністю розповіла про книгу Вадима Мицика про її край «Вишне поле», в якій, зокрема, розповідається про вишнопільських ремеслярів: різьблярів по дереву, вишиванців, писанкарів.
    Загалом усім присутнім сподобались музейні експозиції та розповіді про прадавні звичаї нашого народу, які збереглися і до сьогодні. Працівникам Тальнівського музею історії вдалося зробити захід яскравим і зацікавити кожного.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора