Державна установа "Центр громадського здоров’я МОЗ України" закликає дотримуватись переліку рекомендацій щодо профілактики зараження коронавірусною інфекцією 2019-nCoV
За даними МОЗ України, станом на 2 лютого у світі зареєстровано 14 568 лабораторно підтверджених випадків коронавирусної інфекції (2019 nCoV), в тому числі 305 смертельних випадків. Підтверджено 155 випадків завезення нового коронавірусу за межами Китаю, з них 23 випадки у країнах Європи (8 - Німеччина, 6 - Франція, 2 - Італія, 2 - Росія, 2 - Великобританія, по 1 в Іспанії, Фінляндії та Швеції).
Державна установа "Центр громадського здоров’я МОЗ України" на основі наявних доказів та інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі – ВООЗ) закликає дотримуватись переліку рекомендацій щодо профілактики зараження коронавірусною інфекцією 2019-nCoV.
Рекомендації для населення
У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтесь таких правил:
-уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
Мийте з милом продукти після доторкування до тварин або продуктів тваринного походження;
-уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що, можливо, проживають на території зооринку;
-не торкайтесь очей, носа, рота брудними руками;
-уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами в грунті або частинами предметів магазину чи зооринку;
-уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження; потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.
Рекомендації для груп ризику
Групі професійного ризику (працівникам бійні, ветеринарам, працівникам зооринків, а також іншим особам, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) необхідно дотримуватися таких правил:
– дотримуватися особистої гігієни;
– використовувати захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
– уникати контакту з рідинами організму тварин, якщо при цьому не використовується захисне спорядження;
– мити та дезинфікувати засоби індивідуального захисту щоденно або використовувати одноразові;
– мити та дезінфікувати спорядження щоденно;
– зберігати захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне спорядження інших осіб;
– дотримуватись правил безпечного поховання або знищення мертвих тварин;
-інформувати відповідні інстанції про будь-які нетипові захворювання у тварин.
Збудник нового коронавірусу та механізм передачі недостатньо вивчені, тому доцільно нагадати населенню про основні принципи зниження загального ризику ГРВІ:
• уникайте тісного контакту з людьми, що страждають на гострі респіраторні інфекції;
• часто мийте руки, особливо після прямого контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
• уникайте тісного контакту з хворими тваринами на фермах або у дикій природі;
• люди з симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил етикету кашлю та респіраторної гігієни (тримати дистанцію, використовувати одноразові серветки при кашлі та чханні, мити частіше руки, максимально скоротити контакти з іншими людьми).
У разі появи симптомів у мандрівників, які свідчать про респіраторні захворювання під час подорожі або після неї, рекомендовано звернутися до лікаря та повідомити про подорож.
ВООЗ рекомендує застосовувати будь-які обмеження щодо торгівлі або подорожей до Китаю на підставі поточної інформації.