Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Легалізація зайнятості та заробітної плати

Дата: 29.11.2021 16:56
Кількість переглядів: 142

  Фото без описуЧи існують переваги «офіційного» працевлаштування? Які ризики чекають на офіційно працевлаштованих осіб, чия заробітна плата нараховується виходячи з розміру мінімальної, а решту отримує «в конверті»? Чи потрібно сплачувати єдиний соціальний внесок і для чого?

       Про це 26 листопада начальник відділу «Тальнівське бюро правової допомоги» Анна Яроцька говорила під час семінару для безробітних, які перебувають на обліку в Тальнівській районній філії Черкаського ОЦЗ на тему: «Легалізація зайнятості та заробітної плати».

        Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцями найманої робочої праці безналежного оформлення трудових відносин. Для цього роботодавцями крім традиційного використовуються й інші способи:стажування чи застосування випробувального терміну або оформлення працівника на неповний робочий час при фактичному виконанні роботи протягом повного робочого часу. При цьому, роботодавці здебільшого «вважають», що на цей період можна працівників офіційно не оформляти.

         Ще одним способом уникнення оформлення трудових відносин є працевлаштування найманих працівників під виглядом укладення з ними цивільно-правових договорів. При цьому не виникають трудові відносини, які регулюються трудовим законодавством і працівник не має права на відпустки та оплату тимчасової непрацездатності. Проте слід брати до уваги, що цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці (при цьому складається акт виконаних робіт), і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

         Також широко використовується виплата «тіньової» заробітної плати, інколи підприємства платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну (в конверті). Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на оподаткуванні доходів. При цьому, ані керівники таких підприємств, ані їх працівники не замислюються про ті негативні наслідки, які можуть виникнути. Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду України, а в тому, що люди не матимуть змоги отримати гідну пенсію, яка відповідає рівню їхньої реальної зарплати.

          Зверталася увага громадян, у разі вивільнення у випадку скорочення чисельності або штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа, або вони розраховуватимуться тільки з офіційної, мінімальної заробітної плати.

          Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що: вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці; не буде доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботу у святкові дні, а також індексації заробітної плати у зв’язку із зростанням індексу інфляції; не буде вихідної допомоги при звільненні працівника через скорочення штатів; не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника; не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною, грошової компенсації за невикористану відпустку; не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці); не буде права на охорону праці; працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу та багато інших негативних наслідків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора