Сальмонельоз. Як вберегтися?
Сальмонельоз — це гостра інфекційна хвороба, викликана бактеріями роду Salmonella. Основний шлях зараження — харчовий. Щоб уберегтися, дотримуйтеся таких правил:
1. Термічна обробка продуктів
Ретельно готуйте м’ясо, яйця, птицю — собливо курятину.
Яйця варіть щонайменше 10 хвилин. Уникайте вживання сирих яєць (у кремах, домашньому майонезі тощо).
2. Зберігання продуктів
Зберігайте сирі та готові продукти окремо.
Тримайте їжу в холодильнику при температурі до +4°C.Не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності.
3. Особиста гігієна
Мийте руки з милом після туалету, перед їжею, після контакту з сирим м’ясом або яйцями.
Ретельно мийте овочі та фрукти перед споживанням.
4. Кухонна гігієна
Використовуйте окремі дошки й ножі для сирого м’яса і готових продуктів.
Мийте посуд після кожного використання.
5. Уникайте ризикованих продуктів
Не купуйте їжу на стихійних ринках.
Уникайте молока та молочних продуктів домашнього виробництва без термічної обробки.
Якщо є підозра на сальмонельоз (нудота, блювання, діарея, температура) — негайно зверніться до лікаря.
Тальнівське відділення центру контролю та профілактики хвороб продовжує роботу над ліквідацією спалаху гострої кишкової інфекції на території м.Тальне.
Де б Ви не проживали, пам’ятайте: гігієна рук, термічна обробка їжі та своєчасне медичне обстеження — дієвий захист від будь-яких кишкових інфекцій!
З повагою, фахівці Тальнівського відділення ДУ "Черкаський Обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України"