Тальнівська міська територіальна громада
Тальнівська міська територіальна громада

Тальнівський районний військовий комісаріат ІНФОРМУЄ

Дата: 06.03.2018 19:03
Кількість переглядів: 3493

 

Призов до армії 2018: строкова військова служба

     Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком громадян України (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

     Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.

Хто підлягає виклику до військового комісаріату?

     Виклику до військового комісаріату підлягають всі громадяни які досягли 18 річного віку. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії і які не мають відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти медичну комісію для визначення придатності до служби в рядах збройних сил України.. Разом з тим молоді люди 18-19 років вправі пройти службу в армії на добровільній основі.

Який термін служби в Українській армії на даний час?

     Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить:

  • 18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти
  • 12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра
Що робити, якщо принесли повістку або не принесли?

     Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язані громадяни зобов’язані в 10 денний термін зявитись у військовий комісаріат.

     Неявка до військового комісаріату без поважної причини прирівнюється до ухилення від служби в армії.

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

     В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Як адмін покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

     Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.

Основні вимоги Законів України

по військових питаннях, які необхідно знати призовнику

1. КОСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

Стаття 65

       Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

       Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону.

2. ЗАКОН УКРАЇНИ «Про військовий обов’язок і військову службу”

Стаття 1

п. 2

       Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Стаття 1

п. 3

      Військовий обов'язок включає:

       підготовку громадян до військової служби; приписку до призовних дільниць;прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу; проходження військової служби; виконання військового обов'язку в запасі; проходження служби у військовому резерві; дотримання правил військового обліку.

Стаття 1

п. 10

       Громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних Сил України, зобов'язані:

- прибувати за викликом військового комісаріату для оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних;

- проходити медичний огляд та лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішенням комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії військового комісаріату;

- проходити підготовку до військової служби, військову службу і виконувати військовий обов'язок у запасі;

- виконувати правила військового обліку, встановлені законодавством.

Стаття 15

п. 8

       Після набрання чинності Указом Президента України щодо проведення чергового призову:

- призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і строк, зазначені у повістці ;

- у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України;

- призовники, які змінили місце проживання, зобов'язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік;

Стаття 15

п. 10

       У разі неявки призовника без поважних причин за викликом районного (міського) військового комісаріату на призовну комісію він несе відповідальність, установлену законом.

Стаття 17

п. 16

       Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Стаття 38

п. 10

       Призовники та військовозобов'язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.

Стаття 42

п. 1

       Громадяни України, винні у порушенні порядку військового обліку, допризовної підготовки, приписки до призовних дільниць, призову на строкову військову службу, проходження служби у військовому резерві, проходження зборів, мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності, прибуття за викликом до військового комісаріату, а також у вчиненні інших порушень законодавства про військовий обов'язок і військову службу, несуть відповідальність згідно із законом.

3. КОДЕКС УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ

Стаття 12

       Адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку.

Стаття 210

     Порушення військовозобов'язаними   чи   призовниками   правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган,  де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання,  освіти,  місця  роботи,  посади,  а  також  порушення порядку   проходження  навчальних  зборів  (занять)  у  навчальних закладах     Товариства     сприяння     обороні     України    та професійно-технічних навчальних закладах –  тягнуть  за  собою  накладення  штрафу  від  п’яти  до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

            Повторне протягом   року  вчинення  порушення,  передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті  211  цього Кодексу, за   яке   особу   вже   було  піддано  адміністративному стягненню, - тягне   за   собою   накладення  штрафу  від  десяти  до  п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 211

       Умисне зіпсуття або недбале зберігання військовозобов'язаними і призовниками обліково-військових документів (військових  квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць),  яке  спричинило їх втрату, - тягне  за  собою  накладення  штрафу  від  одного  до   трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

           Повторне  протягом  року  вчинення    порушення    з    числа передбачених частиною  першою  цієї  статті  або  частиною  першою статті  210  цього  Кодексу,  за  яке  особу  вже  було    піддано адміністративному стягненню, - тягне  за  собою  накладення  штрафу  від   трьох   до   семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 211-1

Неявка  громадян  на  виклик  у  військовий  комісаріат   без поважних причин для приписки до призовної дільниці

      - тягне за собою накладення штрафу до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

4. КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

Стаття 335

       Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу -  карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Стаття 336

Ухилення від призову за мобілізацією - карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора